Villanyszerelés blog

Villanyszerelésről tudatos kíváncsi felelős embereknek

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

W? Lm? K? – mi fán teremnek ezek a betűk? – Alapfogalmak

A legelején tegyük tisztába, hogy az izzók legfontosabb egységei mit is jelentenek.

W (watt) – teljesítmény. Ez azt jelöli, hogy az izzó mennyi energiát fogyaszt. Ez a mértékegység a villanyszámlán is vissza tud köszönni akár.

Lm (lumen) – A fényáram mértékegysége. Ez azt jelöli, hogy mennyi sugárzó forrás által kibocsátott látható fény mennyiségének összege. Ez konyhanyelven megfogalmazva azt jelenti, hogy mennyire fényesen világít az adott izzó.

K (kelvin) – A kelvin a színhőmérsékletet jelzi esetünkben. Megválaszthatjuk, hogy mennyire fehér vagy sárgás fényű izzót szeretnénk.

forrás: https://www.goled.hu/blog/fenyhomerseklet/

+ és -. Az izzótípusok rövid leírása

Hagyományos izzó

Wolfram szállal, semleges gáz/vákuum közegben. Gyártásukat beszűntették, mivel nem energiatakarékosak. Nagy hátrányuk a rövid élettartam (kb. 1 év), a villogásra való hajlam és az, hogy könnyen eltörtek.

 

Halogén izzó

Ez hasonlít legjobban a hagyományos izzóra. Az izzószálat itt kisméretű búra veszi körbe amelyben kis mennyiségű halogén elem (jód/bróm leggyakrabban) található. Ez javítja az izzó fényhasznosításást. Ellenben még továbbra is viszonylag rövid élettartam jellemzi (kb 1 -3 év)

 

Kompakt fénycsöves izzó (CFL)

A kompakt fénycsöves izzóban megfelelő gáz kisülése okozza a fényt. Ez a működés azonos a fénycsövekkel. Élettartama jelentősen hosszabb (kb. 10 év), mint az előbbi kettő fajtának, viszont szintén van nehézség vele. Nehezen viseli a folyamatos fel-le kapcsolást. Emellett ahhoz, hogy megfelelő fényességen üzemeljen kell pár perc, amire a folyamat stabilizálódik.

 

LED izzó (Light Emitting Diode)

Mai világunkban a legnépszerűbb fényforrás. Ennek több oka van. Ez fogyaszt a legkevesebbet, és ez rendelkezik a leghosszabb élettartammal.

Összehasonlítás

Energiamegtakarítás

Az alábbi táblázatból látható, hogy a legtöbb energiát a LED izzókkal tudjuk megtakarítani. Ez annak is köszönhető, hogy ezek a legjobb hatásfokkal állítják elő a fényt az áramból.

Megtérülés

A LED izzók élettartama és relatív olcsó ára (továbbra is ez a legdrágább fajta) miatt nehéz nem ezt a típust említeni mint a legjobban megtérülő vétel.

Színes fény

A LED típus képes mindenféle szín létrehozására

Fényerősség

Minden izzó típus kapható mindenféle fényerősségű változatban, viszont a LED fajtákat lehet dimmelni (fényerősségét állítani) úgy, hogy az a színhőmérsékletet ne változtassa.

Villogás

A LED izzók nem hajlamosak erre ellentétben a többivel

Hőtermelés

A LED és CFL izzók termelik a legkevesebb hőt.

Bizonyos közhiedelmekkel ellentétben a LED izzók nem okoznak rákot sem egyéb káros hatásuk sincs az emberre.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy 2024-ben a legjobb választás a LED izzó. Széleskörű felhasználása és okos funkciója mellett a leghosszabb élettartamú és legtakarékosabb megoldás.

Ellenben nem ajánljuk, hogy emiatt rögtön dobd kukába a nem LED izzóidat, sokkal inkább egy folyamatos átállást javaslunk.

A StepVillnél örömmel segítünk a kivitelezésben vagy a tanácsadásban. Válaszd akár SOS szolgáltatásunkat!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolódó cikk:

További cikkek itt:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

Küldj üzenetet

step színes logó 2023.12.4
Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz!
Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

step színes logó 2023.12.4

Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

©2023 STEP SOLAR Minden jog fenntartva

website: MakeupYourSite