Villanyszerelés blog

Villanyszerelésről tudatos kíváncsi felelős embereknek

Minden, amit tudni akartál a napelemes rendszerről!

Szeretnél mindent tudni a napelemes rendszerről? Cikkünkből fény derül a rendszer elemeire:az invertere, a napelem panelre, a tartószerkezetre és a napelemes akkumulátorokra is.
a napelem felépítése step solar napelem telepítés a napelem hátulja invertererrel, napelem panellel

Nézzük, hogyan épül fel egy napelemes rendszer?

Egy napelemes rendszer az alábbi fő elemekből épül fel:

 • Napelempanelekből
 • Inverterből
 • Tartószerkezetből
 • Villamos vezetékezés, villamos biztonsági eszközökből

Mit kell tudnod ezekről? Mutatjuk mindezt kicsit részletesebben:

A napelemes rendszer részei: a napelem panel

A napelempanel egy olyan eszköz ami a Nap energiáját villamos energiává alakítja. Felépítését tekintve egy nagy üveglap alumínium kerettel, amelyre félvezető réteget alakítanak ki.

A napelem teljesítményét Wp-ben [Watt peak] mérjük. Mivel a napelem teljesítménye a valóságban folyamatosan változik attól függően, hogy mennyi fény éri, ezért a napelem teljesítményének a napelem maximális teljesítményét nevezzük, vagyis csúcsteljesítményét. Ezt a csúcsteljesítményt laboratóriumi körülmények között lemérik, és ez lesz a napelem Wp értéke azaz angolul watt peak.

A napelempanel hatásfoka jelenleg 22-25% között mozog. Fontos tudnunk, hogy ez az érték 25°C-os környezeti hőmérsékleten mért eredmény, ami a gyakorlatban ritkán valósul meg.

A gyártók 25 év teljesítménygaranciát vállalnak termékeikre, ami azt jelenti, hogy 25 év elteltével is 84% fölötti teljesítménnyel üzemel majd a napelempanel.

A panelek tisztítása ritkán szükséges, 5 évente javasolt egy szakszerű tisztítás elvégzése.

A napelemes rendszer részei: az inverter

Az inverter az az eszköz, amely felhasználhatóvá teszi a napelempanelek által termelt áramot. Az inverter teljesítményét a gyártó az eszköz nevében is jelzi általában. Ezt az aktuális napelemes rendszerhez kell méretezni az optimális kihasználás érdekében, itt nem igaz az a gondolkodás, hogy nagyobbat vásárolok, és később bővítem a rendszert, így nem kell új invertert vásárolnom.

Az inverterek hűtéséhez tágas, jól szellőző környezet szükséges, ezért általában kültérre telepítjük az eszközt. Az inverter teljesítménye jelentősen romlik hő hatására, ezért nem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. Elektromos eszköz révén, bár védett ellene, nem egészséges, ha eső éri. Ezeket figyelembe véve a házak északi, árnyékos oldalára érdemes az eszközt telepíteni.

Hatásfokuk 95% környéki.

A gyártók általában 8-12 év garanciát vállalnak termékeikre, itt nagyobb a szórás, mint napelempanelek esetén.

Az inverterek nem igényelnek karbantartást.

Az inverterekhez a gyártók biztosítanak felhasználói felületet, ezáltal monitorozni lehet a rendszer termelését, aktuális állapotát.

Az inverterek képesek egymaguk vezérelni, honnan vételezzen villamos energiát a ház: a napelempanelekből, az akkumulátorból vagy az elosztóhálózatból. Ennek irányítása automatikus.

A napelemes rendszer részei: a tartószerkezet

A napelempaneleket tartószerkezetre lehet telepíteni. A tartószerkezet alumínium alkatrészekből áll. A szarufához rögzítjük a kampót, amire sín kerül. Erre helyezzük a napelempaneleket, amit speciális leszorítóval fogatunk oda. A rendszer úgy van alakítva, hogy az országban előforduló extrém szélterhelésnek is ellenálljon.

A napelemes rendszer részei: az akkumlátor

Az akkumulátor egy szabadon választható opció napelemes rendszerek esetén. Általában lítium-vasfoszfát akkumulátorokkal találkozunk a napelemes piacon, mivel ezek élettartama a leghosszabb, és ezek bírják a legjobban a sok töltés-kisütés ciklust

A napelemes rendszer részei: Villamos vezetékezés, villamos biztonsági eszközök

A napelempaneleket egyenáramú (DC) kábellel csatlakoztatjuk az inverterhez. Az inverter által előállított váltakozó áramot először egy kapcsolóba, illetve túlfeszültség levezetőbe, másodszor fázisonként egy kismegszakítóba vezetjük. Innen csatlakozunk rá a ház villamos hálózatára. Az akkumulárot is az inverterhez csatlakoztatjuk. Ez az eszköz képes eldönteni, honnan vételezze a szükséges energiát. A napelempanelek földelését a ház földeléséhez csatlakoztatjuk. 

Mi az a hibrid rendszer?

Hibridnek hívjuk azt a rendszert, amely akkumulátorral van kiegészítve. Szigetüzemű rendszerről akkor beszélünk, ha az teljesen le van választva az elosztóhálózatról. A hibrid inverterek olyan eszközök, amelyek automatikusan és dinamikusan választanak az elérhető energiaforrások között annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbben kielégítsék az ingatlan energiaigényét. A rendszer képes az ingatlan energiafelhasználását figyelembe véve dönteni arról, hogy éppen a napelemek által generált elektromosságot, az akkumulátorokból származó energiát vagy az elosztóhálózatból érkező áramot használja.

A napelemes rendszer termelése

A napelemes rendszer termelése folyamatosan, percről percre és hónapról hónapra változik. Napelemes rendszer tervezésekor az alábbi szempontokat szoktuk figyelembe venni a termelés számításakor:

 • Tájolás: Ha az éves termelést akarjuk maximalizálni akkor Déli irányba érdemes, de DK és DNy még hasonlóan magas termelést eredményez. A tájolás tehát relatíve rugalmas
 • Döntés: Döntésre már érzékenyebbek a napelemek. Jellemzően 5 fok változás a döntésben 20 fok változásnak felel meg a tájolásban. Magyarországon 35 fok környéke az ideális döntési szög. A legtöbb háztető közel van ezen értékhez. Fontos
 • Árényékolás: Már kis árnyékolás hatására is nagyban csökkenhet a rendszer teljesítmnye. A napelemnek nem csak az árnyékkal érintett része fog rosszabbul termelni, hanem mivel a napelemek sorba vannak kötve egymással, a teljes sornak leromlik a teljesítménye. Ennek a kiküszöbölésésre lehet alkalmazni a napelemes optimlaizáló eszközöket
 • A számításokat PvGis online adatbázis alapján végezzük.

Magyarországon ökölszám lehet, hogy a napelemes rendszer Wp teljesítményét megszorozzuk 1.1-1.2 vel és annyi lesz az éves termelés kWh mértékegységben.

Például: 8 kW-os inverterhez felhelyezünk 20 db 410 Wp-s Napelem panelt, így a beépített össz teljesítmény 8200 Wp. Ezt megszorozzuk 1.2-vel így adódik éves szinten 9840 kWh teremlés. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben ez az energia nem tud hová folyni, úgy ez csak olyan lesz mint egy gát mint egy lezárt vízerőmű hiába van lehetőség a termelésre ha nem folyatják át az áramot, akkor nincs megtermelet energia

A napelemes rendszer hatásfoka

Egy napelemes rendszer hatásfokát így egyben nem használjuk. Külön külön az eszközök hatásfokáról beszélhetünk.

 • Napelempanel: 20-25%
 • Inverter: ~95-98%
 • Akkumulátor: 98%

A napelemes rendszer tájolása

A napelemes rendszer elhelyezése kritikus a termelés szempontjából. A déli irányba való tájolás az optimális, a DK és DNy irányok is hasonlóan kiváló teljesítményt eredményeznek.

A döntés szöge szintén kulcsszerepet játszik a hatékony napelemtermelésben. A Magyarországon ideálisnak tartott 35 fokos dőlésszögöt figyelembe véve, a napelemek érzékenyen reagálnak már kisebb dőlési szögök változására is. Ezen szempontok figyelembevételével, a legtöbb háztető természetes módon közel áll az optimális dőlésszöghöz.

A napelemek árnyékoltsága az egyik legfontosabb szempont napelemes rendszer telepítésekor. Kis mértékű árnyék is jelentősen rontja a rendszer teljesítményét. Ha 10 napelemből akár csak 1 is teljesen árnyékolt, az egész rendszer teljesítménye könnyedén a felére eshet vissza. Ennek oka, hogy a napelemek egymás után sorban vannak kötve, ugyanazon áram folyik át rajtuk. Így egyik panel áramának változása, a többi panelre is rákényszeríti a változást. Napelemes rendszer tervezésekor tehát a legnagyobb körültekintéssel járunk el annak érdekében, hogy minimalizáljuk a napelem árnyékolásának lehetőségét.

A napelemes rendszer lehetséges hátrányai

Egy napelemes rendszer telepítésének és üzembe helyezésének számos buktatója lehet, ám ezek előfordulása igen ritka. Amennyiben nem vagy biztos valamiben, kérdezz bátran!

 • Igénybejelentési folyamat – Az elosztóhálózat tulajdonosa nem utasíthat el semmilyen igényt, ellenben bizonyos esetekben időt kérhet.
 • Nem megfelelő tető – A napelemes rendszer tömege csekély, bármely tetőn megmarad, amely nem omlik össze. Ennek ellenére a tető teherbírása kritikus kérdés apelemes rendszer telepítésekor- A teherbírás leginkább a telepítés miatt lesz fontos. Egy omladozó tetőre, ha felmegy egy napelem telepítő munkás, napelem táblával együtt könnyedén elérheti a 120-130 kilót, melyet kis pontra a lába méretére terhel. Rossz állaopotú tető ilyenkor beszakadhat, így a rossz állapotú tető elsősorban életveszélyes a telepítést végző munkások számára. Másik fontos szempont, hogy a napelemes rendszert hosszútávra építjük, megbontását csak szakember végezheti. Ha beázás vagy egyéb probléma van a tetőszerkezettel, azt csak nagy gonddal és jelentős költségek mellett lehet javítani, hiszen a napelemes rendszert is meg kell bontani a tető javításához. Fontos tehát, hogy a tető első osztályú állapotban legyen a napelem telepítésekor.
 • Nem megfelelő villamos hálózat – Lehetséges olyan eset, hogy nem tudunk/nem szabad rákötnönk a ház villamos hálózatára (pl. le van plombálva a rákötési pont). Ez esetben a szolgáltatóval szükséges egyeztetni
 • Készre jelentési folyamat. – Bizonyos esetekben és hiányos/hibás dokumentumok beküldésekor a szolgáltató megtagadhatja az engedély megadását. Ez esetben is sokat csúszhat az üzembe helyezés. Ezért fontos tapasztalt segítséget kérni.

Napelemes rendszer ára

Egy napelemes rendszer ára minden esetben az ügyfél igényein, illetve adottságain múlik.

Általánosságban azonban egy 4 kW teljesítményű rendszer 2 800 000 – 3 500 000 millió forint körül mozog a jelenlegi piacon. Akkumulátorral kiegészítve ez az összeg 4 500 000 – 6 000 000 Ft.

Ám ne feledd, most még lehetőséged van ennek az összegnek csaknem a 65%-át visszaigényelned a Napenergia Plusz Program keretein belül! Le akarsz maradni erről? Ne tedd! Segítünk! Ne hagyd az asztalon egyszeri beruházásod csaknem 65%-át! Hívj most, ha élni kívánsz ezzel az egyszeri lehetőséggel! 

Összességében ez a díj tartalmazza a munkadíjat, a teljes anyagdíjat és az ügyintézés költségeit. 

Napelemes rendszer megtérülése

Az elszámolási rendszer várható változása 2024-től nemcsak technikai részletekben, hanem pénzügyi tervezésben is új kihívások elé állítja a napenergiára váltani szándékozókat. A bruttó elszámolás és az ingadozó energiaárak hatására a megtérülési idő nehezen becslhető, így az előrejelzések kiszámíthatatlanságba burkolóznak. Az elmúlt évtizedben a napelemek megtérülési ideje 8-13 év között mozgott, ám a jövő kihívásai miatt ez a periódus növekedhet. Az új elszámolási rendszer és az akkumulátorok költségei komoly kihívás elé állítanak minden potenciális befektetőt.

A pályázatok általi támogatások azonban új lehetőségeket nyitnak meg, és a Napenergia plusz program 65%-os támogatásával a napelemes-akkumulátoros rendszerek megtérülése újra vonzó lehet, becsülhetően 7-12 év közötti.

Összegzés

Szerencsés vagy, ha most vágsz bele a napelemes rendszered beruházásába, saját napelemeid telepítésébe!

Láthatod a fentiekből, hogy egy ilyen beruházás mindenképpen hosszútávú, okos döntés kell, hogy legyen. Éppen ezért érdemes a kérdéseidet ezúttal nem a barátaidnak feltenni, hanem szakembereknek. 

Ha viszont már nincs több kérdésed, és fontos, hogy kire bízod nagyszerű befektetésedet, ne feledd, hogy élj a Napenergia Plusz Program lehetőségével, hogy még annál is jobban sikerüljön napelem telepítési projekted, mint azt gondoltad volna! 

Felejtsd el az áramszámlákat, teremtsd meg energiabiztonságodat és energiafüggetlenséged, most mindezt úgy, hogy a beruházásod 65%-át az állam állja és tiszta, megújuló energiát termelsz magadnak és a jövő nemzedékének!

Ne maradj le erről! Mi mindenben segítünk! Vezetünk téged célod felé STEP by STEP, azaz lépésről lépésre! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolódó cikk:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

További cikkek itt:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

Küldj üzenetet

step színes logó 2023.12.4
Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz!
Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

step színes logó 2023.12.4

Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

©2023 STEP SOLAR Minden jog fenntartva

website: MakeupYourSite