> Kattints és hívd <

Napelem telepítés

STEP by STEP Solar - Lépésről lépsre vezetünk, hogy összeálljon a kép

Minden, amit tudni akartál a napelem telepítésről

A napelem telepítés egy hosszadalmas és bonyolult folyamat lehet, de mi mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megkönnyítsük számodra a tájékozódást. Segítünk a döntéshozástól, az ügyintézésen át, a monitoring rendszer beállításig, lépésről lépsre vezetünk a folyamatban. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz a napelem projektbe, összefoglaltuk neked lépésről lépésre a teljes folyamatot:

Űrlapon, telefonon, emailben beérkezett megkeresésedben lehetőséged van tőlünk tájékoztatást kérni napelemmel, ügyintézéssel kapcsolatban bármely témakörben. Ezt követően időpontot egyeztetünk helyszíni felmérésre.

 • A helyszíni felmérés célja, a telepítési körülmények pontos megismerése, és pontos igényeid részletes átbeszélése, és azonnali árajánlat tétel a rendszerre.

 • Megvizsgáljuk a háztető adta lehetőségeket a napelemek elhelyezésére, a kábelek elvezetésének lehetséges módját, az inverter elhelyezésének lehetőségeit. Rendelkezésedre bocsájtunk minden olyan információt, melyekre szükséged lesz az olyan kérdésekben történő döntéshozáshot, mint például, hogy hol helyezkedjen el az inverter, vagy egyáltalán milyen technikai paraméterekkel rendlekző rendszer lesz számodra a legmegfelelőbb.

 • A gyors ügyintézésnek vagyunk a hívei, így a helyszínen azonnal ajánlatot tudunk adni rendszeredre,sőt szerződéstervezetünket is már a helyszínen bemutatjuk és átnyújtjuk, hogy részletesen megvizsálhasd.

 • A felmérés folyamán elhangzottakról, és az ott megismert igényeidről email-es összefoglalót küldünk, hiszen ezek megbeszélt részletek a telepítés legfontosabb információit tartalmazzák

helyszíni felmérés step solar napelem energietikai felmérés
  • A részletes helyszíni felmérésünket követően már ismered a műszaki lehetőségeket, szerződéses feltételeinket és a pontos árak ismeretében már döntést tudsz hozni, hogy belevágsz-e a napelem telepítésbe.

 

  • Ha megállapodtunk a műszaki feltételekben, a szerződéses feltételekben, és a bizalmadat kiérdemeltük, ezáltal mellettünk döntöttél, digitális, vagy kézi aláírással kötheted velünk szerződésedet.

 

Adatvédelmi tájékoztató

 

  • Az igénybejelentés minden elindult napelemes projekt első állomása. Az igénybejelentéstől kezdve, minden ügyet mi intézünk az áramszolgáltatónál, mint a te megbízottad, melyre az áramszolgáltatók egy erre szóló megbízási űrlapot is biztosítanak. Ezen űrlappal cégünket feljogosítod arra, hogy nevedben ügyet intézhessünk az áramszolgáltatónál. Ettől kezdve jogosultak leszünk a napelemes projekteddel kapcsolatos ügyintézésre, ebbe az ügyintézésbe azonban neked is van betekintési lehetőséged mind a szolgáltatónál, mind nálunk.

 

  • Az igénybejelentés leadása után az áramszolgáltató válaszára kell várni, tapasztalatunk szerint ez 1 hónap és akár 1 év közötti időtartam szokott lenni. Válaszukban elküldik a telepítés szükséges műszaki előírásait, megfelelőenk tartják-e a mérőhelyet, vagy szabványosítani kell-e. Ez a dokumentum a Műszaki Gazdasági Tájékoztató, röviden MGT.

 

  • Amennyiben szerződésünkben fix-áras szolgáltatásban állapodtunk meg, a telepítéshez szükséges anyagokat (napelem, inverter, tartószerkzet, akkumulátor) már ekkor megvásároljuk, és a helyszínre szállítjuk. Ezt javasoljuk minden ügyfelünk számára, ugyanis ezzel elkerülhetőek a későbbi piaci árváltozásokból esetlegesen adódó kellemetlen meglepetések.

 

napelem telepítés lépésről lépésre step solar

 • Az MGT megérkeztével a leghosszadalmasabb lépésen túl is vagyunk. Az előírt feltételeknek megfelelően villamos tervet nyújtunk be a szolgáltatóhoz, és ezzel párhuzamosan, telefonon keresztül időpontot egyeztetünk veled a napelemes rendszer telepítésére.

 • A terv engedélyeztetés egyszerű és gyors folyamat szokott lenni, de a telepítéssel ezt jellemzően nem is szükséges megvárnod.

step solar napelem telepítés engedélyeztetés
  • Az MGT megérkezését követően időpontot egyeztetünk, és elérkezik a telepítés napja. 🙂 Igen, legtöbb esetben a telepítést egy nap alatt teljes egészében elvégezzük.! Nehezítő körülmények, vagy rossz időjárás esetén azonban előfordulhat, hogy két napot is igényben vesz, így kérjük ezt is vedd számításba. A telepítés napján bátorítunk, hogy légy jelen a helyszínen, kövesd nyomon közös munkánkat!

 

  • A telepítési körülményektől függően változó, hogy szükség van-e beltérben történő munkavégzésre, vagy a házon csak kívülről végzünk munkálatokat. Túl nagy fúrási, faragási munkákra általában nincs szükség, amennyiben igen, azt próbáljuk úgy intézni, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon.

 

  • A telepítés végeztével, bemutatjuk elvégzett munákat, megismertetjük veled a szükséges tudnivalókat és a rendszert működőképes, de kötelezően kikapcsolt állapotban hagyjuk a helyszínen.

 

Erre azért van szükség, mert a bekapcsoláshoz a szolgáltató helyszíni személje után van csak lehetőség.

 

napelem telepítés step solar

  • A készrejelentés alkalmával az áramszolgáltató felé jelezzük, hogy a rendszer készen áll a beüzemelésre, cégünk nyilatkozik róla, hogy az megfelel a szükséges előírásoknak.

 

  • Innentől már csak a szolgáltató kiérkezésére kell várni, így ekkor állítjuk ki a szerződésünk szerinti végszámlánkat.

 

A készre jelentést követően, az áramszolgáltatód felveszi veled a kapcsolatot, és időpontot egyeztet veled napelemes rendszered hatósági vizsgálatára és átvételére. Ennek alkalmával ellenőrzik a rendszert műszaki és biztonsági szempontból.

Az áramszolgáltató – helyszíni személjét követően – bekacsoljáa számodra a rendszert, és innentől az a kövtekező évtizedekben, már termeli is az áramot.

Miután a rendszert a szolgáltató átvette, és az most már bekapcsolásra is került, segítségedre leszünk a monitoring alkalmazás letöltésében, beállításában és megismerésében. Bármi kérdésed maradt ekkor is és a továbbiakban is felteheted számunkra.

monitoring step solar napelem telepítés után

A teljes folyamat időtartama nagyjából:

Szerzdősékötés: 1-3 hét

Igénybejelentés: 1-12 hónap

Engedélyeztetés és telepítés: 1-2 hónap

Készrejelentés és szolgáltató átveszi a rendszert: 1-2 hónap

Így összesen tehát 3 hónaptól kezdődően bármi lehet a folyamat időigénye, ám tapasztalatunk szerint 4-8 hónap alatt át szoktak futni a projektek.

Mi készen állunk a te terved megvalósításához is! És te?

Azért dolgozunk, hogy megvalósuljon napelemes rendszered, energiabiztonságod, és függetlenséged.

Te leszel a következő ügyfelünk, akinek megvalósíthatjuk napelemes terveit?

Szeretnél most 65%-al kevesebb pénzből napelemes rendszerhez jutni te is állami ösztönzés által?

Szeretnél csatlakozni a napelemesek világot átfogó táborához?

Szeretnéd kiváltani fosszilis tüzelőanyagú fűtési rendszered, hogy ezzel te is hozzájárulj a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez?

Te leszel a következő, akinek ugyan olyan gondossággal és szakértelemmel telepíthetjük napelemes rendszerét, mint az alábbi képeken?

Ügyfeleink mondták

Napelemes GY.I.K.

A napelem a napfény hatására áramot termel. Minél erősebb a sugárzás, annál nagyobb lesz a termelés. A napelem által termelt egyenáramot áramot az inverter átalakítja háztartás számára felhasználható váltakozó árammá. De ennek egy egész cikket szántunk, olvasd el itt!

A napelem és a napkollektor csak nevükben hasonlítanak egymásra. Míg a napelem a napfény hatására közvetlenül elektoromos áramot generál, addig a napkollektor vízcsöveket tartalmaz, és a napfényt, melegvíz készítésre használhatja. Bővebben a napelemekről itt tájékozódhat: link

Az okos napelem más néven optimalizáló eszközzel ellátott napelemet jelent. Ezeknek a tenyérnyi eszközöknek segítségével,

 • a napelemek teljesítménye növelhető,
 • az árnyékolás, vagy eltérő tájolásból adódó teljesítmény mérsékelhető
 • minden panel teljesítménye egyesével monitorozható

Bővebben az okos napelemekről itt olvashat: link

Durva becsléssel Magyarországon egy 1 kWp-es (kilowatt peak) rendszer éves termelése 1100 – 1200 kWh (kilowatt óra) villamos energiát termel. Ezt tájolás, az árnyékolás, a napelem öregedése, és koszolódása nagyban befolyásolhatja.

A TIER 1 a napelem gyártó besorolását jelenti, miszerint a napelem gyártója, minősített elsőosztályú gyártónak számít, és megfelelet többek között az alábbi követelményeknek:

 • Teljes gyártási folyamatot végzi
 • Gyártási folyamatai fejlettek és magas szinten automatizáltak
 • Legalább 5 éve jelen vannak a piacon
 • Jelentős mennyiségű eladott napelemmel rendelkeznek

Cégünk csak TIER 1-es napelem panelekkel dolgozik, Sunova Solar, Risen, és Q cells gyártóktól származó napelemeink, mint első osztályú színvonalat képviselnek.

A napelemes optimalizáló egy tényérnyi eszköz melynek segítségével a napelemek teljesítménye javítható, és monitorozható. Az optimalizáló eszközöknek segítségével,

 • a napelemek teljesítménye növelhető,
 • az árnyékolás, vagy eltérő tájolásból adódó teljesítmény mérsékelhető
 • minden panel teljesítménye egyesével monitorozható

Az ilyen eszközzel ellátott napelemet okos napelemnek nevezzük. Bővebben az okos napelemekről itt olvashat: link

Minőségi inverter gyártók jellemzően 10 év garanciát adnak termékeikre. Napelemes rendszereknél, mivel az inverter számít a rendszer „lelkének”, felépítése a legbonyolultabb, így a meghibásodás veszélyes is ennél a legnagyobb fontos tehát, hogy a termék megbízható, szervízzel rendelkező gyártótól származzon, és olyan kivitelező telepítse, aki képes a termék garancia érvényesítésére.

Első osztályú gyártók (TIER 1-es gyártók) jellemzően 12-15 év garanciát adnak napelemeikre, de akad olyan is, aki 25 év garanciát vállal. Nem összekeverendő a teljesítmény garanciával, mely a napelem panel idő előtti túlzott öregedésére ad garanciát.

A „Wp”, angolul watt peak, egy mértékegység, mellyel a napelem panelek teljesítményét jellemezzük. Ez a napelem laboratóriumban mért, csúcsteljesítménye.

C

Napelemek legnagyobb két családja a polikristályos és a monokristályos napelem. A 2020-ig egyszerűbb gyártásuknak köszönhetően a polikristályos napelemekből volt több a piacon, a 2020-as évektől azonban a monokristályos napelemek terjedtek el, ugyanis hatékonyabbak, gyártásuk pedig a technológiai fejlődésnek köszönhetően leegyszerűsödött. A monokristályos napelemen belül találkozhatunk további különböző napelemekkel pl.: PERC, byfacial, zsindelyes napelem, stb… Ezekről bővebben itt olvashat:

Jóval kevesebbet, mint napsütéses időben: harmadára, negyedére, de akár tizedére is visszaeshet a termelés az időjárástól függően Magyarországon.

Legfőbb típusok a

 • hagyományos inverter – hálózatra visszatápláló, akkumulátorral nem csatlakoztatható
 • szigetüzemű inverter – hálózatra vissza nem tápláló, jellemzően akkumulátorral csatlakoztatható
 • Hibrid inverter – hálózatra visszatápláló és akkumulátorral is csatlakoztatható inverter.

 

Hibrid inverterek jellemzően drágább, bonyolultabb eszközök, a hagyományos invertereknél. Javasolt márkáink: Sunways, Solplanet, Huawei, Solarege, Fronius. Ezen márkák mind első osztályú minőséget képviselnek, hosszú garancia idővel (10 év). További információkról itt tájékozódhat: link

A hibrid inverter, hálózatra visszatápláló, és akkumulátorra is csatlakoztatható invertert jelent. Hibrid inverterek jellemzően drágább, bonyolultabb eszközök, a hagyományos invertereknél. Javasolt márkáink: Sunways, Solplanet, Huawei, Solarege, Fronius. Ezen márkák mind első osztályú minőséget képviselnek, hosszú garancia idővel (10 év). További információkról itt tájékozódhat: link

A napelemes rendszer termelésének nyomonkövetését, az inverterek és a hozzájuk tartozó online alkalmazások biztosítják. A monitoring rendszer, beüzemelésére azt követően van lehetőség, hogy a rendszer telepítésre került, a készre jelentés megtörtént, és az áramszolgáltató átvette a rendszert. Ezek megtörténte után a telepítést végző vállalkozás lesz segítségedre a felhasználó fiók beállításában.