Villanyszerelés blog

Villanyszerelésről tudatos kíváncsi felelős embereknek

Villamos védelmi eszközök II. – Áramvédő kapcsoló (FI-relé)

A mai villamos hálózatok alap védelmi eszköze az áramvédő kapcsoló, hétköznapi nevén FI-relé. Az elnevezésnek nincs köze a görög fi betűhöz, a német nevéből ered ez az elnevezés. Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

A FI relé. Mi ez, mit csinál?

Ez egy olyan villamos kapcsolókészülék, amely, ha szivárgó áramot észlel, lekapcsolja a rákötött hálózatot. Ezzel az eszköz akár életet menthet, mivel ez az áram nem folyik át az ember testén, hanem pillanatokon belül megszűnik!

Szivárgó áram kialakulhat például földzárlat esetén, vagy feszültség alatt álló hálózatrész érintése esetén is. Ellenben amennyiben kvázi fogyasztóként csatlakozunk a hálózatra (fázis és nulla vezető érintése egyszerre), a fi-relé nem ’szólal’ meg, nem kapcsol. Ez esetben, ha rövidzárlat alakul ki a kismegszakítók, és egyéb túláramvédelmi eszközök szakítják meg az áramkört.

Hogyan működik egy FI-relé?

Működésének alapja, hogy az áram maga körül mágneses teret indukál. Az ábrán egy egyfázisú fi-relé felépítése látható. Háromfázisú esetben csak a vezetékek száma különbözik. Az áramvédő kapcsoló belsejében található egy áramváltó egység, amin keresztül fut a fázis, illetve a nulla vezető, a védővezető ezt megkerülve van beépítve. Ha a fogyasztóba befolyó és az onnan kifolyó áramok összege zérus, akkor nem lesz gerjesztés az áramváltóban, viszont amennyiben hiba lép fel, az ott keletkező áram a tekercsben gerjesztést okoz, ami kapcsolja a relét, ezzel megszűntetve a betáplálást. A fi-relé kapcsolási ideje nagyjából 0,2 másodperc. Azt, hogy mekkora áramértékekre szólaljon meg a rendszer, eszköze válogatja.

1 fázisú FI-relé

 A fi-relé a védővezetős érintésvédelem egyik legfontosabb alkotóeleme, de nem az alapvédelem része.

Az alapvédelembe azok az eszközök tartoznak, amelyek a feszültség alatt lévő hálózatrészek érintését gátolják (pl szigetelés, villamos elválasztás, a táplálás önműködő lekapcsolása védelmi hálózattípusok segítségével, SELV és PELV törpefeszöltség).

A fi-reléket manuálisan is lehet kapcsolni, mivel szabvány szerint egy nyomógomb is található az eszközön annak megfelelő működését ellenőrizendő.

A FI-relé típusai

Az áramvédő kapcsolóknak több típusa van, név szerint: Ac, A, S, B, Si. Az AC típus kizárólag szinuszos váltakozó áramú környezetben használható. Az A típus az AC továbbfejlesztése. Ez már nem csak a megjelenő hibaáramot, hanem annak a jelleggörbéjét is igyekszik figyelembe venni. Kicsit komplexebb áramkörök esetén ez az elterjedt típus. Az S típus az angol Selective kifejezésből jön. A szelektív azt jelenti, képes késleltetni a lekapcsolást, várva, hogy egy, a hibához közelebbi kapcsoló működésbe lépjen, ezáltal megakadályozva azt, hogy túl nagy egységek maradjanak betáplálás nélkül. Ez leginkább ipari környezetben jellemző. A B és Si típusok a legkorszerűbbek. Jobban viselik a zavarokat, kiszűrik a felesleges lekapcsolásokat.

Mi olvasható le egy FI-reléről?

Egy áramvédő kapcsoló legfontosabb értékei a névleges áram, a névleges feszültség, a pólusszám, a hibaáram típusa, és a frekvencia.

Összegzés

A FI-relét nem véletlenül hívják egyre több szakirodalomban életvédelmi relének. Ez az elsődelges célja. Amíg a kismegszakítók főként a hálózat és az eszközök védelme, addig a FI-relé az emberi élet védelmét teszi lehetővé. Beépítése 2009 óta kötelező. Amennyiben nincs FI-relé beépítve hálózatodba vagy nagyobbra cserélnéd mostani eszközöd, ne késlekedj, kérj ajánlatot, és 3 napon belül kivitelezzük a munkát!

A StepVillnél örömmel segítünk a kivitelezésben vagy a tanácsadásban. Válaszd akár SOS szolgáltatásunat!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolódó cikk:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

További cikkek itt:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

Küldj üzenetet

step színes logó 2023.12.4
Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz!
Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

step színes logó 2023.12.4

Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

©2023 STEP SOLAR Minden jog fenntartva

website: MakeupYourSite