Villanyszerelés blog

Villanyszerelésről tudatos kíváncsi felelős embereknek

Zöld ház, kék tető – Napelem a tetőn

Mire figyeljek, ha napelemet szeretnék telepíttetni? Hogyan zajlik a napelemes tetőmunka? Cikkünkben választ kapsz minden kérdésedre!
napelem panel a tetőn

Mire kerülnek fel a napelem panelek - A tartószerkezet

A napelemeket speciálisan erre a célra tervezett tartószerkezetek segítségével rögzítik a tetőkön. A különböző tetőtípusok – legyen szó lapos, sátor, cserép, lemez, pala vagy zsindely tetőről – eltérő megoldásokat igényelnek. Ezért a tartószerkezet kiválasztása mindig az adott tető jellegzetességeitől függ, és ezt szakember segítségével kell meghatározni.

A tartószerkezet anyagköltsége jelentős tétel lehet, egyes esetekben napelemenként akár 15-25 ezer forintot is elérhet. Emellett fontos, hogy a szerkezet kiválasztása során figyelembe vegyük az anyagok időjárással szembeni ellenálló képességét is.

A saválló acél vagy az alumínium kiváló választás lehet, hiszen ezek az anyagok képesek ellenállni a különböző időjárási viszonyoknak, beleértve a viharos szeleket is.

A rögzítés során alapvető fontosságú, hogy a tető integritását ne sértse meg a szerkezet, így a beázások elkerülése érdekében a tartószerkezetet rendkívül óvatosan, a tető szerkezetének megbontása nélkül kell felszerelni. A legtöbbször a cserepek alá, közvetlenül a tetőgerendákhoz rögzítik a szükséges kampókat, így biztosítva a napelemek stabil és biztonságos tartását.

Mi a helyzet a széllel? Bírják a napelemek?

Fontos, hogy a panelek ne nyúljanak túl a tetőgerincen, mivel ez növelheti a szél által kifejtett nyomást, és fokozhatja a szerkezet károsodásának kockázatát. A túlnyúlás csökkenti a rendszer aerodinamikai hatékonyságát és fokozza a sérülés esélyét szélsőséges időjárási viszonyok között.

A napelemek önmagukban jól ellenállnak a szél hatásának, azonban a teljes rendszer stabilitása érdekében a tartószerkezetet is megfelelően kell kialakítani és rögzíteni. A szerkezeti elemeknek képesnek kell lenniük elnyelni és eloszlatni a szél okozta dinamikus terheléseket.

A megfelelően kiválasztott és felszerelt tartószerkezet évtizedekig képes lesz biztonságosan tartani a napelemeket, hozzájárulva ezzel a zökkenőmentes és hatékony energiaellátáshoz.

Tetőmunka - így kerülnek fel a napelem panelek a tetőre

A telepítési folyamat során a szakemberek különös gondot fordítanak arra, hogy ne okozzanak kárt a tetőben. Nem támasztják a létrát az eresznek, hanem speciális eszközökkel közvetlenül a cserepekhez rögzítik azt. Ez csökkenti a cserepek törésének esélyét és védelmet nyújt a tető szerkezete számára. Viszont a tetőmunka során sérülést szenvedett cserepek pótlásáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia. A STEP-nél ehhez minden segítséget megadunk.

A napelempanelek fizikai paraméterei

Ahhoz hogy mennyi napelem telepíthető a tetőre, az alábbi paraméterek adnak útmutatást.

A standard 400-420 wattos (Wp) teljesítményű panelek mérete körülbelül 1.1 méter széles és 1.8 méter hosszú. Ez a méret optimálisnak bizonyult, hiszen elegendő energiát képes termelni, miközben méretei miatt még könnyen kezelhető.

Továbbá, a 400-420 Wp teljesítményű panelek súlya általában 22 kilogramm körül van, ami a szerelők számára még kezelhető, de a nagyobb panelek már jelentős nehézségeket okozhatnak a telepítés során. Ezen kívül, a nagyobb panelek kevésbé merevek, ami szintén problémát jelenthet a biztonságos rögzítésük során.

Az én tetőmre is lehet napelemet telepíteni?

A legtöbb tetőfelület alkalmas a napelemek telepítésére,

de a pontos mennyiség meghatározása több tényezőtől függ, figyelembe kell venni a tetőn található akadályokat, például kéményeket, póznákat, és egyéb kiállókat, melyek csökkenthetik a rendelkezésre álló felületet. A tető gerince fölé nem helyezhető napelem, amint említettük, hogy elkerüljük a szél okozta károkat, és az aljánál is figyelni kell, hogy az ereszbe tudjon folyni a víz.

A napelemek telepítése során az igazi kihívás nem maguk a panelek súlya, hanem a teherbírás és a tető állapota. Telepítéskor egy szerelő a panelekkel együtt akár 120-130 kg-ot is nyomhat, ami egy rossz állapotú tetőn veszélyes lehet, hiszen a koncentrált terhelés miatt a tető beszakadhat. Nem csak az épületre, de a munkások biztonságára is gondolni kell, így alapvető, hogy a tető megfelelő állapotban legyen.

Ráadásul a napelem rendszerek hosszú távra készülnek, aminek köszönhetően a rendszer megbontása csak szakember által, jelentős költségek mellett lehetséges. Egy beázás vagy egyéb tetőprobléma esetén ez komoly költségnövekedést jelenthet. Ezért kulcsfontosságú, hogy a tető megfelelő állapotban legyen a napelemek felszerelése előtt, ezzel elkerülve a későbbi kellemetlenségeket és a potenciálisan magasabb javítási költségeket.

A STEP Solarnál felméréskor először a tető szerkezetét vizsgáljuk. Amennyiben kollegánk ezek állapota megfelelőnek találta, menyugodhatunk, stabil marad rajta a napelemes rendszer.

Összegzés

Habár sok kritérium van a napelemek telepíthetőségével kapcsolatban, ezek általában mind teljesülnek. Bátran vágj bele egy napelemes kalandba, hiszen a beruházás, akár 7 éven belül megtérülhet.

Ha felkeltettük az érdeklődésed a napelemes rendszerek iránt, ne habozz, hiszen most elérhető a Napenergia Plusz Program, amellyel akár 5 000 000Ft-ot is spórolhatsz egy családi házat fenntartó hibrid napelemes rendszer árából. 

Ne maradj le erről! Mi mindenben segítünk! Vezetünk téged célod felé STEP by STEP, azaz lépésről lépésre! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolódó cikk:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

További cikkek itt:

Izzók és összehasonlításuk

Jópár éve már, hogy a LED izzók betörtek háztartásunkba, és mindenki arról beszélt, hogy mennyire jók ezek a termékek. Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tulajdonságokat és fogalmakat az izzókkal kapcsolatban, hogy ha legközelebb vásárolsz a legjobb döntést tudd hozni.Manapság egyre gyakrabban a valós feladata nyomán életvédelmi relé néven emlegetik.

Tovább olvasom »

Küldj üzenetet

step színes logó 2023.12.4
Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz!
Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

step színes logó 2023.12.4

Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

©2023 STEP SOLAR Minden jog fenntartva

website: MakeupYourSite